Weergaven:
VRAAGSTELLING: Hoe verwerk ik toeslag op plastic verpakkingen?
 

Achtergrondinformatie:
Het is de horecaondernemers niet ontgaan dat er per 1 juli 2023 een nieuwe wetgeving van kracht is voor wegwerpbekers, -bakjes en andere verpakkingen met plastic erin om hergebruik gezamenlijk de norm te maken. Dit geldt alleen voor situaties, waarin de klant het eten en drinken afhaalt of laat bezorgen. (Vanaf 1 januari 2024 zal dit ook gaan gelden voor consumptie op locatie)

Vanaf 1 juli mag je voor afhalen en bezorgen geen gratis wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten meegeven aan de klant. Hiervoor moet een apart bedrag in rekening gebracht worden. Daarnaast ben je als horecaondernemer verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Denk hierbij aan bakjes of bekers die klanten later weer terug kunnen brengen of de mogelijkheid om zelf een beker of verpakking mee te nemen (bring your own). De nieuwe regelgeving noemt alleen richtlijnen voor het beprijzen van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Als horecaondernemer mag je zelf bepalen welke toeslag je rekent.


Plastic toeslag verwerken in het kassasysteem:
De toeslag voor een plastic verpakking moet apart op de rekening worden vermeld. Zie optie 2 voor de btw.


Optie 1 | Artikel aanmaken
Maak in het kassasysteem een los artikel aan met de naam ‘’plastic toeslag’’. Dit artikel kun je bij elke afhaal- of bezorgbestelling aanslaan in het kassasysteem. Zie hier het kennisartikel: "Aanmaken van een nieuw artikel" met een uitleg hoe je een nieuw artikel kunt aanmaken in de backoffice.


Optie 2 | Optie achter artikel plaatsen
Om deze toeslag in het kassasysteem te verwerken kun je een standaard optie toevoegen. Zie hiervoor het kennisartikel: "Statiegeld koppelen aan artikelen".
LET OP! In dit artikel wordt gesproken over statiegeld op petflessen. Hieronder vind je de regels volgens de belastingdienst:

Btw berekenen over wegwerpbekers en -bakjes
Over de verkoop van wegwerpbekers en -bakjes moet btw worden betaald. Anders dan eerder gecommuniceerd door andere partijen, geldt hiervoor niet standaard het hoge tarief van 21%.

Leidend is het product dat in de wegwerpverpakking zit. Dit betekent dat voor de verpakking hetzelfde btw-tarief geldt als voor het product dat wordt verkocht. Wordt er bijvoorbeeld een wegwerpbeker met koffie of frisdrank verkocht? Dan moet er 9% btw worden betaald voor de wegwerpbeker: het tarief voor koffie en frisdrank. Maar wordt er bijvoorbeeld een wegwerpbeker met wijn of bier verkocht? Dan geldt dat er 21% btw voor de beker moet worden betaald: het tarief voor alcoholhoudende dranken.


Optie 3 | Bring your own
Wanneer een klant zelf een verpakking meeneemt om de consumptie in te vervoeren, is het niet nodig om een actie in de kassa uit te voeren.


Werk je met een bestelplatform?
Voor de meest gebruikte koppelingen kun je onderstaand een handleiding vinden voor het verwerken van toeslag:

  • Orderli: Bekijk hier de handleiding
  • Jamezz: Bekijk hier de handleiding
  • Butlaroo: Bekijk hier de handleiding

Staat de softwarepartij waar jij mee werkt hier niet bij? Neem dan contact op met onze supportafdeling.

 

Kosteloze E-learnings
Om je kennis en kunde van unTill® op peil te houden, heeft Adnamics speciaal voor jou kosteloze E-learnings ter beschikking gesteld. 
Maak hiervoor op https://www.adnamics.nl/e-learning eenvoudig een account aan.